Josephsplatz 8, 904 03 Nürnberg
de
en
cs
sk

Wie man sich in den VDA-Handbüchern zurechtfindet und wozu sie dienen

 

VDA steht für Verband der Automobilindustrie - wörtlich übersetzt Verband der Automobilindustrie. Die Organisation wurde bereits im Jahr 1901 gegründet. Es handelt sich um eine deutsche Institution, ein Zusammenschluss von Automobilherstellern und ihren Zulieferern, bestehend aus mehr als 600 Mitgliedsunternehmen. Die Hauptidee dieses Verbandes ist die Forschung und Herstellung moderner, zuverlässiger und sicherer Automobile.

Wie es in dieser Branche üblich ist, haben viele kluge Köpfe viele Anforderungen zusammengetragen, die in mehreren Handbüchern zusammengefasst sind. Wir bieten Ihnen einen Überblick und eine Erklärung dazu, worum es in jedem einzelnen geht und was Sie darin finden. Alle sind auf Englisch und Deutsch erhältlich. Eine slowakische Version ist nicht verfügbar, aber die meisten existieren auf Tschechisch. Zur besseren Orientierung und Suche lassen wir die Namen und ungefähren Preise in tschechischer Sprache bzw. in tschechischen Kronen (Stand Juni 2020).
 

 

Publikation

Erscheinungsjahr

Auflage

Richtpreis in EUR

Kurzbeschreibung

VDA 1 - Dokumentierte Informationen und deren Aufbewahrung

2018

4.

399

Zameriava sa na opis spôsobov zaobchádzania s informáciami a dokumentáciou v rámci životného cyklu produktu. Zohľadňuje odporúčania spôsobov zaobchádzania s informáciami a dokumentáciou so zameraním na klasifikáciu v rámci životného cyklu produktu od fázy získavania zákazky, cez návrh a vývoj produktov, výrobu a používanie u zákazníka až po zabezpečenie náhradných dielov a likvidáciu odpadu.

VDA 2 - Qualitätssicherung vor der Serienproduktion

2012

5.

644

Pre lepšie porozumenie sú upresnené požiadavky vo vzťahu k doterajším stupňom predkladania a takisto sú uvádzané dôležité novinky validácie procesu a stupňa predloženie "0". Všetky spracované zmeny sú zohľadnené v úplne prepracovaných formulároch pre vzorkovanie podľa VDA 2

VDA 4 - Qualitätssicherung vor Serienproduktion (Six-Sigma-Kapitel)

2011

1.

600

Postup systematickej podpory vývojových prác v priebehu návrhu produktu a procesu (analýzy rizík, metódy, modely postupov Design for Six Sigma).

VDA 4 - Qualitätssicherung im Bereich der Prozesse

2010

2.

2178

Z dôvodu zvýšenia prehľadnosti je rozdelená do skupín: všeobecne, analýza rizík, metódy, modely postupov

VDA 5 - Eignung von Messsystemen - Eignung von Mess- und Prüfprozessen - Konformitätsbewertung

2011

1.

703

Rieši vhodnosť meracích systémov a procesov merania pre prípad, kedy je pre meraný znak predpísaná tolerancia. Základom pre výpočet vhodnosti je neistota merania, ktorá je následne zohľadnená pri preukazovaní zhody so špecifikovanými požiadavkami. Ďalej zväzok obsahuje návod na posúdenie procesov meranie s triedením, procesov kontroly s atributivními znakmi a množstvo vyriešených príkladov z celej šírky popisované problematiky.

VDA 5.1 - Inline-Messtechnik für Rückverfolgbarkeit im Karosseriebau

2013

1.

545

Nadväzuje na VDA 5. Výpočet neistôt merania a vhodnosti kontrolných systémov a procesov konkretizuje do výroby karosárskych dielov so zvláštnym zreteľom ku kontrolným procesom s použitím automatizovaných a bezkontaktných kontrolných zariadení.

VDA 5.2 - Eignung von Prüfprozessen für das Drehmomenttesten von Schraubenverbindungen

2013

1.

402

V príručke je uvedená stručná teória predpätých skrutkových spojov a postup na stanovenie neistoty merania a vhodnosti kontrolných systémov a procesov.

VDA 6 - Anforderungen an die Zertifizierung für VDA 6.1, VDA 6.2 und VDA 6.4

2016

6.

671

Kvalifikácia audítorov pre vykonávanie auditov systému u certifikačných orgánov, výrobcov automobilov a dodávateľov
postupy na auditovanie QM systémov
priebeh postupu certifikácie.

VDA 6.1 - Auditsystem

2016

5.

648

VDA  6.1 je základom pre vykonávanie interných auditov QM systému (1. stranou), auditov u dodávateľov (2. stranou) a certifikačných auditov
(3. stranou). Certifikačné spoločnosti, ktoré vykonávajú audity 3. stranou, smejú vystaviť VDA 6.1 certifikát, ak sú schválené VDA. Toto vydanie spĺňa základné požiadavky normy ISO 9001: 2015 a je doplnené okrem iného o obsah VDA "náklady na kvalitu".

VDA 6.2 - Audit des QM-Systems, Dienstleistungen

2017

3.

495

(platia požiadavky uvedené v ISO 9001: 2015)

VDA 6.3 - Prozessaudit / Serienproduktion

2017

3.

989

Obsahuje množstvo noviniek a všetky zmeny v porovnaní s predchádzajúcou verziou.

VDA 6.4 - Audit des Qualitätsmanagementsystems, Fertigungseinrichtungen

2017

3.

593

Výrobné prostriedky sú jedným z významných faktorov úspechu v automobilovom priemysle. Kvalita výrobných prostriedkov a nástrojov, ale aj spolupráca so zákazníkmi stojí v strede záujmu týchto odborovo špecifických pravidiel. Vydaním ISO 9001: 2015 bola iniciovaná potreba aktualizácie štandardu VDA 6.4, pretože je tento špecifický štandard postavený na základoch ISO 9001.

VDA 6.5 - Produktaudit

2008

2.

406

Nové vydanie sa orientuje na požiadavky ISO 19011. Poskytuje návod pre manažment programu auditov produktu, ktorý organizáciám umožňuje vytvárať svoj systém, prispôsobený vlastným produktom. Ako jeden z článkov procesného reťazca má audit produktu preukázať kvalitatívnu úroveň interne alebo externe vyrábaných produktov.

VDA 7 - Informationsaustausch in der Welt der Qualität

2017

2.

428

Pracovná skupina VDA, zložená zo zástupcov automobilového priemyslu a spoločností špecializujúcich sa na informačné technológie, študovala problematiku výmeny informácií o kvalite a spôsoboch ich spracovania.

VDA 13 - Entwicklung von softwaregesteuerten Systemen 

2004

1.

536

Obsahuje požiadavky pre tvorbu procesov a projektov pri vývoji systémov riadených softvérom v automobilovom priemysle.

VDA 14 - Präventive Methoden des Qualitätsmanagements im Bereich Prozesse 

2008

1.

647

Táto príručka má pomôcť k dosiahnutiu väčšej istoty pri výbere a používaní preventívnych metód manažmentu kvality. Z výsledkov rozsiahlych medzinárodných prieskumov vyvinul príslušný pracovný tím VDA postup, ktorý umožňuje ako vhodný výber metódy pre daný prípad použitia či riešenie problému, tak odhad efektu.

VDA 16 - Dekorative Oberflächen von Karosserie- und Funktionsbauteilen im Innen- und Außenbereich von Automobilen

2016

3.

561

Slúži ako základ pre rokovania medzi výrobcom osobných automobilov (OEM) a dodávateľom o špecifikácii dekoratívnych povrchov. Tiež slúži k jednoznačnému popísaniu dekoratívnych povrchov produktu pre zabránenie poruchám v procese u zákazníkov a dodávateľov spôsobeným nepresnými alebo chýbajúcimi meradlami.

VDA 19.1 - Prüfung der technischen Sauberkeit

2015

2.

990

Opisuje podmienky pre aplikáciu a dokumentáciu metód merania znečistenia dielov, od ktorých závisia funkcie automobilu, pevnými časticami (skúšanie čistoty). To slúži ako základ pre posúdenie technickej čistoty, napríklad pri:
- vzorkovanie a hodnotenie vzoriek
- vstupnej a výstupnej kontrole
- kontrole kvality alebo sledovanie výrobných procesov súvisiacich s čistotou

VDA 19.2 - Technische Sauberkeit bei der Montage

2012

1.

946

(prostredie, logistika, personál a montážne zariadenia)

Gemeinsames Qualitätsmanagement in der Lieferkette - Produktion und Lieferung von Produkten - Robuster Fertigungsprozess

2017

1.

703

Obsahuje: výroba a dodávanie produktu, robustný výrobný proces, predpoklady, štandardy, controling, príklady.

VDA - Produktintegrität

2018

1.

516

Cieľom je lepšie porozumieť bezpečnosti produktu a zhode produktu. Obsahuje odkazy na iné publikácie VDA, ktoré tieto osobitné povinnosti odbornej starostlivosti podporujú a konkretizujú.

VDA Vertrieb und Kundenbetreuung – Analyse von Betriebsfehlern

2018

2.

538

Po prvom vydaní publikácie z roku 2009 a štandardu auditu z roku 2011 došlo k zásadnému prepracovaniu a zlúčeniu oboch publikácií. Vydanie z roku 2018 prináša aktualizáciu a optimalizáciu pri zohľadnení zhromaždených skúseností s aplikáciou tohto procesu v posledných rokoch.

Entwicklung des Produkts - Sicherstellung der Reifegrade für neue Teile

2009

2.

561

Ide o prepracovanie 1. vydania metodiky zabezpečovaní stupňov zrelosti z  2006. Je určený pre dodávateľov v reťazci automobilového priemyslu. Kladie dôraz na kontinuálne znázornenie stupňov zrelosti v rámci priebehu projektu pre nové diely v spojení s objektívnym hodnotením zrelosti produktu a výrobného procesu v dohodnutých okamihoch v rámci procesu realizácie produktu.

Entwicklung des Produkts - Beschreibung des Prozesses zur Festlegung spezieller Merkmale

2011

1.

561

Špecifické charakteristiky sú charakteristiky, ktoré vyžadujú zvýšenú starostlivosť a nie sú upravené inými procesmi. To nevylučuje, že môžu byť týmito inými procesmi zvláštne charakteristiky tiež rozpoznané.

 

Bei uns finden Sie mehrere Schulungen, die als Erläuterung der Anforderungen bestimmter Handbücher dienen und durch die Erfahrungen der Referenten aus der Praxis bereichert werden:

Prozessaudit gemäß den Anforderungen der VDA 6.3 Modul A

VDA 6.4 - Audit des Qualitätsmanagementsystems für Produktionsmittel

VDA 6.5 - Produktaudit
 

Im Juni 2019 wurde ein neues harmonisiertes Handbuch für FMEA gemeinsam von den Organisationen AIAG und VDA veröffentlicht. Alle Änderungen und Neuigkeiten werden im FMEA-Schulungskurs gemäß dem neuen harmonisierten Handbuch AIAG & VDA behandelt.

Ähnliche Artikel

Neuauflage der AIAG APQP und Control Plan Handbücher als eigenständige Dokumente im März 2024 - Teil II.

Neuauflage der AIAG APQP und Control Plan Handbücher als eigenständige Dokumente im März 2024 - Teil II.

KATEGORIE
|
AUTOR
Ingrid Ďuricová, MBA

Control Plan Manual....welche Änderungen bringt die neue Ausgabe dieses AIAG-Handbuchs mit sich?

Mehr anzeigen
Neuauflage der AIAG APQP und Control Plan Handbücher als eigenständige Dokumente im März 2024 - Teil I.

Neuauflage der AIAG APQP und Control Plan Handbücher als eigenständige Dokumente im März 2024 - Teil I.

KATEGORIE
|
AUTOR
Ingrid Ďuricová, MBA

Wissen Sie, welche Änderungen die neue Ausgabe des AIAG APQP-Handbuchs mit sich bringt?

Mehr anzeigen
Agile Prinzipien und Scrum: Schnellere Lieferung und wirksame Reaktion auf Veränderungen

Agile Prinzipien und Scrum: Schnellere Lieferung und wirksame Reaktion auf Veränderungen

KATEGORIE
|
AUTOR
Dušan Kucharik

Veränderungen in der Technologie, Veränderungen auf dem Markt... wie kann man darauf zeitnah reagieren? Die effektivste Lösung ist die Einführung agiler Prinzipien und des Scrum-Rahmens. Wenn Sie noch nichts davon gehört haben, sollten Sie mehr darüber erfahren.

Mehr anzeigen
ISO/IEC 42001:2023 - Managementsystem für Künstliche Intelligenz

ISO/IEC 42001:2023 - Managementsystem für Künstliche Intelligenz

KATEGORIE
|
AUTOR
Ing. Denis Barborík

Künstliche Intelligenz (KI) hat in vielen Branchen eine Revolution ausgelöst, doch ihr rasches Wachstum hat auch Bedenken hinsichtlich Ethik, Datenschutz und Sicherheit mit sich gebracht. Zur Bewältigung dieser Herausforderungen haben die Internationale Organisation für Normung und die Internationale Elektrotechnische Kommission die Norm ISO/IEC 42001 entwickelt.

Mehr anzeigen

Newsletter